Coventosa
Quan es tracta d'espeleologia, podem dir sense cap temor a equivocar-nos que Cantabria es un autèntic paradís en aquest camp, trobant al seu territori i els fronterers gran part de les cavitats més llargues i espectaculars de la Península, i fins i tot d'Europa.
Hui vos parlaré de una de les més conegudes i visitades, a la Vall d'Asón: la Coventosa.
Abans que res unes recomanacions:
- La normativa al respecte de l'espeleologia a Cantabria exigeix omplir un formulari per qualsevol visita a les cavitats d'aquesta comunitat. Per extensió, és obligatori formar part d'un club federat (cosa que sempre es molt recomanable per a la pràctica de l'espeleologia). Si formeu part d'un club, la resta de recomanacions ja les coneixereu, però mai està de mes repetir-les.
- Per a aquest tipus de cavitats és indispensable conèixer les tècniques de progressió en corda, ja que són habituals els pasos verticals i exposats.
- Encara que suposem que les instalacions són fixes, portem sempre alguna corda i algo de material per si de cas.
- Porteu sempre menjar, aigua i llum per damunt de les vostres previsions.
- Porteu alguna llanterna d'emergència. Sense llum no hi ha cap possibilitat de moviment.
- No practiqueu mai l'espeleologia a soles, i aviseu sempre algú d'on aneu i quan de temps podeu tardar (tirant per dalt per evitar angoixes innecessaries).
- No deixeu mai restes de cap tipus a les coves. El clima subterrani és molt delicat, i qualsevol cosa l'altera substancialment. Que no es note que hem estat ahí.
Aquesta cova, coneguda i utilitzada des de sempre pels humans, reb el nom d'una important corrent d'aire que ja notem abans inclòs de veure la boca, i que sorgeix a un dels seus laterals per una menuda galeria. Aquesta entrada dona pas a una impressionant xarxa de galeries de grans dimensions.
Caminant per la primera d'elles al poc ens veiem obligats a descendir un ràpel d'uns 12 metres que ens situa a la base d'una altra galeria.
Ací podem triar: si tirem cap a la dreta, als pocs minuts, i després de passar una gatera, arribem a l’espectacular "Sala de los Fantasmas", encara que en realitat no és una sala pròpiament dita, sinó un eixamplament de la mateixa galeria, amb unes proporcions d'uns 30x100 i uns 40 d'alçada. Aquest punt esta farcit d’enormes formacions, entre les quals trobem un grup d'estalagmites de 1,5 metres més o menys, que li donen el nom a la sala, ja que tenen forma del clàssic fantasma amb llençol.
Fantasmes |
Sala Fantasmas |
Tornant al ràpel, i dirigint-nos cap a l'esquerra, la galeria dona als pocs metres directament a una gran i esgarrifosa caiguda. Estem a la part més alta del Canó de Coventosa. Poc abans, a la esquerra, existeix un passet que dona a una rampa esvarosa que mitjançant cordes, i desprès d'algun pas un poc complicat de trobar, ens porta directament a la base de l’impressionant Canó, d'uns 8 metres d'amplària, i on és pràcticament impossible veure el sostre.
Gatera d'accés al canó |
Seguint el canó cap la dreta, prompte arribem a una instal·lació fixa que consta d'un llarg passamans i acaba amb un menut ràpel. En aquest punt ja sentim el riu que circula per la cavitat sorgint per la Cova Cuvera, i que ha format durant milions d'anys totes les grans galeries per les que passem, les quals han anat quedant-se penjades mentre l’aigua buscava el camí més fàcil.
Accés al Canó |
Al riu podem accedir pujant un menut ressalt enfront nostre i sortejant un altre passamans-ràpel que ens deixa en un ramal, a pocs metres del cau actiu. Ens trobem al Gour Blanc. Els gours son represes de roca que s'han format per la mateixa deposició del aigua quan no circula o ho fa lentament, però no és fàcil trobar-ne d'aquestes dimensions i bellesa.
Remuntant la galeria del Gour Blanc i sortejant altres instal·lacions fixes podem endinsar-nos una estona més, fins que arribem al primer d'una sèrie de llargs llacs, on es fa imprescindible l’utilització de pots neumàtics o roba de neoprè.
El que he descrit és part de les galeries de la Coventosa, però aquesta cova forma, junt a la Sima del Cueto i la Cueva Cuvera un important sistema de més de 800 metres de desnivell i quasi 35 quilòmetres de recorregut, amb un pou a Cueto de més de 300 metres de fondària. No és la mes llarga ni de lluny (el Sistema del Mortillano ja té 115 quilòmetres i continuen explorant) però sense cap dubte, és la més classica de les visites a la zona del riu Asón.
Zones inundades |
Al segon passamans |
Fantasmes |
Una de tantes expedicions, ja fa uns anys... |
Articles relacionats
El naixement del riu Asón
Conventosa, llegendària!
ResponEliminaPer cert, al YouTube teniu un video on mostra part del recorregut:
ResponEliminahttp://www.youtube.com/watch?v=G_6UaiDxwm0&feature=related
Per a qui li interese, ací estan disponibles les topos:
ResponEliminahttp://www.ramales.com/cueto/topos.htm
Salutacions
Molt bo el enllaç, Joan.
ResponEliminaAhir estava jo buscant uno així i no el vaig trobar.
Quins records, fa milions d'anys vaig estar fent el sistema Cueto. Ara amb els fills i la panxa cervessera ni me planteje tornar
ResponEliminaQué xulo!
ResponEliminaJo si, a fer-me la canyeta a Arredondo i pasar uns dies al càmping de Ramales, que està de pm. Em pegue unes voltetes pel Riu Ason amb les xiquets i encantat!
ResponEliminaPer als que no conegau la zona, és molt bonica, posiblement i injustament la zona menys turistica de Cantabria i en canvi preciosa i amb moltes posibilitats.
El bar autèntic és el de Regules, amb la seua barra de metre i mig d'alta. I el restaurant del càmping, de 10, mals soparots! A vegades pense si tots els anys que estat a la zona anava per les coves o per sopar al restaurant :D
ResponEliminaCal tenir un parell de collons i experiència per ficar-se en la cova La Coventosa, una de la més gran d'Europa, m'han parlat d'ella i per cert arribar a la Sala de Fantasmes ja és molt dur i encara queda molt a gatejar i baixar a plom. Oscar i David que són els que reconec a les fotos sembleu autèntics fantasmes, se us s'ajusta bé el nom de la Cavitat. Jo per descomptat no baixaria a aquests nivells i he fet els meus primers passos però s'acollona un.
ResponEliminaPara el anónimo anterior: me parece que no te han informado correctamente de la sala Fantasmas de Coventosa, o no has leido bien el artículo, ya que el propio autor indica que, al poco de comenzar, "si tirem cap a la dreta, als pocs minuts, i després de passar una gatera, arribem a l’espectacular Sala de los Fantasmas".
ResponEliminaFantasmas es la zona más light (aunque para mí la más espectacular) de Coventosa, muy asequible para cualquiera que sepa rapelar, ya que no hay más que superar un pequeño ráppel y el resto es a pie.
L'anterior anònim: No és que m'hagen informat malament ni llegit de la mateixa manera el contingut de l'article. El meu company que m'ha iniciat en això (sóc principiant), m'ho va detallar com una cavitat molt complicada i per a experts. Possiblement com dius per a la vostra experiència i segons sembla arribar a la Sala dels Fantasmes és més fàcil que la resta. Arribar a l'inici amb una gran diversitat de galeries, escollir l'oportuna per seguir descendint un ràpel de 12 metres i després escollir una altra galeria i passar a través d'una gatera a la famosa sala, ja que en veritat per a mi no és un passeig fàcil on arriba un a aquesta zona de gran amplitud com l'esmentada.
ResponEliminaDe tota manera potser tinguis raó en dir que és fàcil l'arribar fins aquí, però no la resta, fins ara el que he practicat no sent La Coventosa per descomptat, les he passat canutes. Manca d'experiència ......
Este verano me voy a Cantabria, quiero ir entre otras partes a ver el nacimiento del Asón que nos han recomendado. Buscando información me he encontrado este blog, muy interesante, ¡¡¡ahora iré por ahi con los dientes largos por estar la cueva tan cerca y no poder visitarla!!! ;( Si vas la primera semana de agosto, te animas a hacerme de guía? :D Ana
ResponEliminaHola Ana;
ResponEliminaJa voldria jo tindre vacances per poder fer de guia ^^u
Una altra ruta que et recomane és la que puja per Len de Hormigas a Peña Lavalle. Et deixe un enllaç: http://www.guiaruralcantabria.com/rutas_ason2.htm
Amés a eixa pàgina pots trobar moltes més rutes per la zona.
Gracias por la información, David, otra vez será :D
ResponEliminaAna