La Mesa de los Tres Reyes

El Hiru Erregen Mahaia, una de les muntanyes més mítiques del Pirineu, també és conegut com la Mesa d'Os Tres Reis, la Table des Trois Rois o la Mesa de los Tres Reyes, per ser el punt d’unió entre els antics regnes d’Aragó, Navarra i Bearne (França). Ens trobem davant del cim més alt de Navarra (2.444 metres), considerat com a mític i cim sagrat per als muntanyers bascs, un indret en definitiva perfecte per a conèixer els preciosos paisatges del Pirineu navarrès.
El piramidal cim de la Mesa s’alça per damunt del característic massís calcari de Larra, amb una cresta d'orientació est -oest  que compren els cims d’Ukerdi (2.251 m), Linza (2.305 m), Budogia (2.367 m), la pròpia Mesa i finalment la Table (2.421), un altiplà molt característic amb la forma de la proa d’un vaixell, què desprès d’endinsar-se en territori francès cau a plom a la vall de Lescún. Aquest conjunt de cims, situats al voltant de l’Auñamendi (2.507 m), defineixen la fita de l’alta muntanya pirenaica pel seu l’extrem occidental.

Partirem del refugi de Linza, situat al bell mig de la vall de Zuriza. Si eixim del País Valencià, ens dirigirem a Osca i buscarem Jaca, on prendrem la N-240 direcció Pamplona buscant Puente la Reina i Berdún. Ja a la A-1602 ens dirigirem a Ansó i Zuriza, buscarem el càmping de Zuriza i prendrem cap al nord una pista que ens durà al refugi de Linza. Memoritzeu les properes valls d’Ansó, Hecho i Zuriza, ja que són excel·lents punts de partida de precioses rutes que poc a poc anirem coneixent al bloc. Altra opció, si estem a Navarra, és buscar la població d’Isaba i buscar França pel port de Belagua buscant en dirección est la carretera del càmping de Zuriza.


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

Ens situem al refugi guardat de Linza, a 1.350 metres d’altura, punt de partida per a les ascensions al Petrechema, Mesa de los Tres Reyes, al Mallo de Acherito, al Sobarcal o al Chinebral de Gamueta.

Refugi Linza Zuriza
Refugi de Linza

Ens dirigirem cap a l’est del refugi seguint un rierol per un sender molt marcat envoltat de blaneta herba durant quasi una hora en què deixarem darrere una menuda cabana i guanyarem poc a poc altura pel vessant dret del Lapakiza Linzola (2.112 metres).

Txamantxoia coll Linza
Camí del coll de Linza, amb el Txamantxoia al fons

En aproximadament hora i mitja de forta costera remuntarem uns 700 metres fins assolir el coll de Linza (1.936 m), encaixat entre el Petrechema a la dreta i la Mesa a l’esquerra i al fons. Descansarem i observarem per primera vegada el cim de la Mesa, encara que molt llunyà encara.

Prendrem el senderol de l’esquerra, direcció cap a la Mesa, on descendirem per tal de vorejar el fort lapiaz de la Foia de la Solana. Tornarem a pujar i en menys de mitja hora travessarem un marcadíssim lapiaz amb moltes fites al camí. És molt senzill perdre’s així que ens hem de fixar molt, utilitzant el sentit comú i seguint les escasses fites de pedra.

Camí de la Mesa. El trencacames

Després de creuar alguna gelera assolirem un menut coll als peus del cim i ens dirigirem a la dreta en clara ascensió, on necessitarem de quant en quant fer alguna trepada. Fixeu-vos be amb el camí i ànim, ens queda una forta costera però el cim ja està a la vista, a uns 15 minuts aproximadament.

Mesa Tres Reyes
La Mesa de los Tres Reyes

Ens trobem dalt del Hiru Erregeen Mahaia (a veure qui és el guapo que ho sap pronunciar!), a 2.444 metres. Hi ha una figura de Sant Francesc Xavier i una maqueta del seu castell, i te preguntaràs què fan estes coses ací? doncs el 1952 el Club Deportivo de Navarra col·locà una estàtua 2 metres de Sant Francesc Xavier, patró de Navarra i missioner jesuïta molt estimat a aquelles terres, i una maqueta del castell on va nàixer, a la localitat de Javier, Navarra. L’estàtua fou destruïda en menys d’un any per les inclemències meteorològiques, i fou reemplaçada tres anys després per una rèplica de 70 centímetres en bronze.

Castell Xavier Castillo Javier Mesa Tres Reyes
El castell de Xavier
Ibon Lhur Mesa Tres Reyes
Ibon de Lhur, a la vessant francesa

Petrechema agulles Ansebere Mesa Tres Reyes
El Petrechema i les agulles d'Ansebere

La ruta no és difícil a l’estiu (a l’hivern cal comptar amb experiència pirenaica), i encara que no està ben marcada, no te pèrdua; necessitarem unes 7 hores entre l’anada i la tornada per a recòrrer uns 17 quilòmetres. Jo personalment quan la vaig fer havia estat molts mesos d’inactivitat per una lesió al peu i vaig patir molt amb el seu desnivell de 1.200 metres, però només l’espectacularitat de la silueta i les agulles del Petrechema davant nostres ja soles justifiquen l’excursió, a banda dels cims de l’Anie, el Bisaurí, el Aspe i el Balaitús. Als peus del cim, ja a França, destaca el ibon de Lhurs, amb un camí que puja fins ací, però eixa excursió ja la deixe per a que ens la conteu vosaltres, ja que jo, si torne algun dia, me’n aniré de cap al Petrechema.

Refugi de Linza



Rutes relacionades: 

El collado del Petrechema i el Sobarcal per Linza

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".