El Grup Scout Parpalló
Un any més el Grup Scout Parpalló obri les portes per oferir a tots els joves de la Safor la possibilitat de gaudir i educar-se en valors a l’aire lliure. Aquest grup porta 37 anys treballant de forma ininterrompuda des de que Francisco Ferrer reunirà a un grup de pares i xiquets que es convertirien en la llavor d’una associació juvenil que ha segut el bressol de moltíssims muntanyers de la Safor.
El Grup Scout sempre s’ha caracteritzat per la seua implicació amb la societat gandiana, col·laborant en l’organització de nombrosos esdeveniments socioculturals com l’acampada Gandia Solidaria, fires de joventut, Projecte Home o el Pis Mosaic, entre d’altres. Hui dia prop de 50 joves d’entre 8 i 18 anys gaudeixen de la natura amb les activitats del Grup, entre les quals destaquen els campaments d’estiu que els han portat a llocs tan fantàstics com el Pirineu d’Osca, a Picos de Europa o l'any passat, a Galícia.
Campament d'estiu per Picos de Europa |
L’origen dels scouts és molt llunyà, deuríem localitzar-la l'any 1899 quan la colònia anglesa de Makefing, al sud d’Àfrica, es trobava assetjada pels indígenes natius, els "boers". Sembla que un coronel anglès anomenat Robert Baden Powell va pensar en la possibilitat de donar als més menuts de la ciutat responsabilitats fora del front de batalla, com per exemple, portar el correu o dur missatges. Acabada la guerra, després d’observar que aquests xiquets havien madurat molt positivament, el coronel va traslladar l’experiència a la vida quotidiana. Així, el 1907 es va organitzar el primer campament en Brownsea, amb 20 xiquets de diferents classes socials, establint les bases de l’escoltisme amb aquesta experiència al llibre"Escoltismo para muchachos". Des d’aquell moment els scouts es dedicarien a explorar el món, de fet, la pròpia paraula "scout" (“escolta”) genèricament vol dir explorador, i així se la coneix en tots els països del món.
Excursió a la Vall Fosca |
Actualment el moviment escolta es troba present en més de 216 països i amb 28 milions d'escoltes arreu del món. A Espanya, durant l'etapa del franquisme els agrupaments escoltes van néixer a l'empar de l'activitat de l'església, sent l'únic moviment juvenil autoritzat l'Organització Juvenil Espanyola, amb afinitat al règim. Amb l'emblema de la Flor de Lis i la Creu de Santiago superposada al centre, a partir del 1978 els agrupaments escoltes es van dividir en dues organitzacions, per una banda l'Associació de Scouts d'Espanya (ASDE) que era aconfessional, i per l’altra el Moviment Scout Catòlic (MSC) que era l'escoltisme organitzat per l'església espanyola. A la Safor han coexistit els dos moviments escoltes, el Grup Scout Parpalló, de l'ASDE, i el Grup Scout La Safor, l'MSC.
Grup Scout Parpalló |
Actuació teatral al centre de majors de Daimús |
L'escoltisme és un complement a l'educació que se li dóna als menuts des de la família i l'escola i abasta diferents edats:
Lobatos, entre 8 i 12 anys, ambientat en el llibre de la Selva, intenta despertar en els xiquets i xiquetes la curiositat per la naturalesa, la diversió en els jocs, i valors com l'amistat i compartir. El lema és "farem el millor".
Escoltes, entre 12 i 16 anys, organitzats com una tropa, per patrulles de màxim 8 membres, intenta descobrir al preadolescent la responsabilitat en el treball, desenvolupar físicament el xiquet que està creixent, així com valors de cooperació, amistat i organització. El lema és "sempre llestos".
Clan, entre 16 i 21 anys, organitzat en dos grups, escuders i rovers, tracta d'aprofundir en els valors fonamentals d'un bon ciutadà compromès amb la societat, el lema és "servir".
Els "lobatos" tenen una reunió setmanal al local del grup, on se'ls expliquen moltes tècniques per poder gaudir a gust en la naturalesa, també fan molts jocs i es fa èmfasi en la bona acció diària. L'últim cap de setmana tenen una excursió de tot el dia al camp, on aprenen a gaudir en la naturalesa, jugant i divertint-se. Cada trimestre es fa un campament amb la resta de l'agrupament escolta, per Nadal, per Pasqua i a l'estiu. El campament d'estiu és el millor, ja que és de 15 dies. En els campaments es dorm en tenda de campanya, i els xiquets aprenen a organitzar-se la botiga, la roba, el sac de dormir, la llanterna, vestir-se i llevar-se la roba, així com fer-se responsable dels estris de menjar.
Si voleu més informació del Grup Scout, vos podeu dirigir al carrer Ferrocarril d’Alcoi, passatge Vimar 26 ent. 1er. de Gandia. També podeu contactar amb els telèfons 962966019 / 696532002 o amb l’adreça aclimentespinosa@hotmail.com. La persona de contacte és la nostra benvolguda Ana Climent. També podeu visitar-los al Facebook.
Cada inici de curs el grup publica la revista Altair, que podeu descarregar des d'aquest enllaç.
Cada inici de curs el grup publica la revista Altair, que podeu descarregar des d'aquest enllaç.
Al cim del Benicadell |
PD. Volem agraïr els apunts que ens ha proporcionat Maria Peiró del Grup Scout per a confeccionar l'article.
He conegut alguna gent del grup, palacios, xavi rodenas, ana, pere, sendra... Tot gent increible que s'ho curra enormement amb els xiquets, el meu reconeixement a la seua llavor
ResponEliminaMoltes gràcies per la entrada!! Genial! Com a part del grup, no puc dir més que estic agraït d'aquesta entrada i emocionat per les imatges i el record de tot el que junts i juntes hem fet tots aquests anys, 37...Gràcies una vegada més!
ResponEliminaxv