Carrícola, art i natura

A les faldes orientals del Benicadell i a pocs kilòmetres d'Atzeneta es troba Carrícola, un menut poble d’uns 87 habitants que, no deixant-se portar per les corrents actuals, ha sabut trobar una sintonia entre ingressos en forma de turisme i respecte al medi ambient envejable; un exemple del que es pot fer per sobreviure sense necessitat de destruir el que ens envolta. Fa temps que aquest poble ha optat per una convivència sostenible amb l'entorn, apostant des dels anys 80 per l'agricultura ecològica. Amb col·laboracions d'entitats com la coordinadora ecològica de la Vall d'Albaida o la Diputació de València, s'han emprés projectes com el de recollida selectiva i reutilització del fem, o de depuració i ús de les aigües mitjançant aiguamolls artificials.

 Són moltes les activitats en que ha participat el municipi, entre d’altres:
Arc de Carrícola
  • A juny del 2010 el poble es va adherir al Supertesting Felix Rodríguez de la Fuente, organitzat per la fundació homònima, i que consta de jornades divulgatives a tot el territori espanyol, amb concursos de fotografia i exposicions itinerants.
  • Va col·laborar amb SEAE (Sociedad Española de Agricultura Ecològica) amb la firma d'un conveni al juny del 2011 per a l'impuls de l’agroturisme i la producció ecològica.
  • A través de FADEMUR (Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales) es celebrà al setembre de 2011 la jornada INCLUSOST CARRÍCOLA programa per la inclusió social i laboral de les dones de Carrícola a través de l'aprofitament sostenible dels recursos.
Iniciatives com aquestes feren que a l'any 2010 el poble quedara finalista al concurs convocat per la Fundación Biodiversidad, adscrita al Ministeri de Medi Ambient, com a Capital de la Biodiversitat a la categoria de menys de 1.000 habitants. En aquest article parlarem un poc més d'una de les més originals d'aquestes iniciatives, l'exposició Biodivers, ja que ens acompanyarà a la nostra excursió. Aquesta iniciativa consisteix a una exposició a l'aire lliure de 70 obres escultòriques i pictòriques de 50 artistes, que han col·laborat altruistament, i que es troben disperses pel poble i per dos recorreguts: el barranc del Castell i els camins de l'aigua.

Biodivers Carrícola
Una de les obres del Biodivers

Per poder entendre millor les obres és recomanable adquirir al bar de la plaça, pel mòdic preu d'un euro, un fullet explicatiu editat per l'ajuntament que també ens farà la funció de mapa.


La ruta del barranc del Castell



Mapa detallat, perfil i estadístiques
| Com arribar-hi

Venint des d'Atzeneta aparcarem a l'entrada de Carrícola, a prop d'un simpàtic cartell amb el nom del poble que ens recorda una coneguda marca de refrescos. Passant un pont cap a la dreta pel carrer del Trinquet, enfilarem el calvari del poble, observant les primeres obres a ambdós costats.

Carrícola
Accés a Carrícola

Passarem a l'esquerra de l'ermita del Santíssim Crist del Calvari, del segle XIX, i agafarem un camí terrer que va endinsant-se pel barranc. Prompte veurem a l'altra banda del barranc l'obra anomenada "El Cau de l'Ull", que com el seu propi nom indica, és un gran ull pintat que ens observarà durant gran part del recorregut, aparentant en algun moment fins i tot que ens segueix.

Biodivers Carrícola
El Cau de l'Ull

Biodivers Carrícola
La Tia Figa
El camí, ja convertit en senda, continua oferint-nos obres sense descans, el que fa al recorregut molt entretingut mentre comença a agafar certa costera. Passarem junt un muret construït al cau del barranc que aparenta ser un assut, mentre que a l'altra banda del barranc divisarem una de les obres més característiques del recorregut; amb el pintoresc nom de "La Tia Figa", es tracta d’una estàtua amb forma humana de colors verds i una textura semblant a les fulles de la figuera.
Als pocs minuts arribarem a la font dels Unflats; composta d'una construcció amb nombrosos rostres humans representats amb els queixos unflats, va ser feta utilitzant com a base autèntiques cares d’entre els veïns de Carrícola. Molt original tot.

El camí comença a pujar amb certa força; al poc trobarem un desviament a la dreta que ens portarà al que es considera el probable aljub del castell de Carrícola, el qual va ser descobert quan es feien les obres d’adequació dels accessos al mateix.
Biodivers Carrícola
Font dels Unflats

Es tracta d'una simple bassa descoberta, terraplenada de materials pel temps, de la qual resta molt poc espai actualment per a emmagatzemar aigua. 

Aljub castell de Carrícola
Aljub del castell de Carrícola

Tornant al camí, rematarem les últimes costeres en ziga-zaga cap al castell, la torre del qual hem tingut a la vista sempre des del mateix poble.

Castell de Carrícola
Senda del castell de Carrícola


El castell de Carrícola (420 m)

Castell de Carrícola
Torre del castell de Carrícola
Encara que vinculat sense cap dubte a Carrícola, el castell es troba situat a terme de El Palomar, a uns 420 m d’alçada dominant la plana groguenca de la Vall d’Albaida. Trobem les primeres ressenyes documentals quan Jaume I va donar el castell i l’alqueria de Carrícola al cavaller català Ramón de Timor el 1257, datant-se en conseqüència durant segles la seua construcció entre els anys 1249 i 1257. Però segons els arqueòlegs encarregats de la seua restauració sembla que en el seu origen el castell seria d'obra musulmana, construït entre finals del segle XII i inicis del XIII. El castell formava part de la línia de construccions defensives del Benicadell i va passar per mans de successius senyors durant anys, fins que al segle XIII les terres de Carrícola restarien vinculades a la Baronia d'Albaida. Probablement per aquells temps quedaria la fortalesa abandonada a la climatologia i la vegetació, trobant-se molt deteriorada i presentant la majoria de muralles que l'envoltaven quasi completament enfonsades; però afortunadament arribaria l'any 2008 i l'ajuntament de El Palomar aconseguiria del Ministeri de Foment i Cultura les subvencions necessàries per la seua restauració, unes obres que es prolongarien fins l’any 2011 i que costarien quasi mig milió d'euros.

Castell de Carrícola
Castell de Carrícola

El Castell està composat per una torre de planta quadrada d'uns 10 metres d'alçada rematada per merlets i envoltada per una menuda muralla o pati d'armes de 12x13.7 m, on també hi ha les restes d'una antiga torre ja desapareguda semblant a la principal. A la part baixa hi ha un altre pati triangular de 30 m de llargària.

Castell de Carrícola
Carrícola des del castell

Castell de Carrícola
Interior de la torre
Probablement es tractaria més d'una torre guaita que d'un castell pròpiament dit. La torre està tancada per una reixa metàl·lica, encara que les claus es poden sol·licitar a l'ajuntament per visitar-la. 

Abandonarem el castell cap al sud per una ampla senda escalonada que ens remuntarà ràpidament a una pista forestal que prové d'Atzeneta i es dirigeix per la falda del Benicadell fins a Otos. Seguint el ramal de l’esquerra, cap a l’est, en només 5 minuts arribarem a la font del Melero. La font va ser restaurada per voluntaris de la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA) el 2004 dins del programa Volcam de la CAM, deixant un bonic i agradable  paratge, on podrem descansar i refrescar-nos.

Font de Melero
Font del Melero

En aquest punt de la pista, a la dreta naix una sinuosa senda que ens portaria, desprès de vorejar la Lloma Ampla paral·lels al barranc del Castellar, fins la pista forestal de la Font Freda en uns 15 minuts, des d’on podríem enllaçar amb la ruta del Benicadell per Atzeneta i que deixarem per a una altra ocasió.

Castell de Carrícola
La sinuosa senda del castell

Continuem el nostre itinerari per la pista en direcció est, rodejats per l’aromàtica vegetació típica d'aquesta zona: pebrella, romer, timó, etc. Passarem junt el Mirador del Castell, des d'on gaudirem d’una magnífica perspectiva tant del castell com del que portem caminat fins ara.

Biodivers Carrícola
Obres del Biodivers

Uns 150 metres més endavant i cap a l'esquerra abandonarem la pista que es dirigeix cap a Otos i prendrem un sender que ens portarà, envoltats d’una bonica pineda de repoblació i algunes obres més, fins l'entrada del barranc del Castell en uns 10 minuts. Només ens restarà tornar a baixar el barranc fins arribar a l’inici del nostre curt però fascinant recorregut.

Biodivers Carrícola
Mussol de ferro


La ruta dels camins de l’aigua


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

De nou a l'entrada del poble ens endinsarem al mateix i girarem a l'esquerra per davant de l'ajuntament i la font del Fardatxo, on uns bonics cargols de metall composen l'obra "Xino Xano" junt una de les granotes, també metàl·liques, que podem trobar al llarg de tot el recorregut. 

Biodivers Carrícola
Font del Fardatxo amb l'obra "Xino xano"

Des d'aquest punt, si mirem a l'altra banda de la plaça, veurem un gat amb un ombrall al sostre d'un habitatge que molta gent confon a primer cop de vista amb un gat autèntic, descobrint prompte si ens fixem que es tracta d'una altra de les obres del Biodivers.

Biodivers Carrícola
Gats del Biodivers

Seguirem per aquest carrer anomenat Del Bot i arribarem junt a l’església, consagrada a Sant Miquel Arcàngel l'any 1572; desprès de passar junt l’hostal restaurant propietat de l'ajuntament arribarem fins al llavador del poble, restaurat l’any 2009.

Llavador de Carrícola
Llavador de Carrícola

Des d'ací i cap a l'esquerra, desprès d’envoltar un menut parc, comença l’itinerari "Els camins de l'aigua", una molt interessant ruta circular d'uns 40 minuts que ens mostrarà part del legat hidràulic musulmà, restaurat recentment.

Carrícola
Barranc del Castell al seu pas per Carrícola

Passant junt els últims habitatges del poble ens endinsarem per un camí cap al nord uns 250 metres, on trobarem un encreuament a l'esquerra que ens portarà entre horts a la bassa i arcada (o arcà, com podem llegir a algun dels cartells informatius) del Gatell, exuberant paratge on podrem observar les primeres estructures hidràuliques del recorregut.

Carrícola
Font  i Bassa del Gatell

A l'entrada del paratge ens saludaran un rucs utilitzats per a mantindre lliures de vegetació els camins i senders del terme. Més ecològic i millor que una rotovator!.

Ruc Carrícola
Rucs amb els que mantenen nets els camins

Passant junt la bassa el camí es bifurca; ascendint cap l'esquerra hi ha un curt camí on podrem veure algunes del les obres del Biodivers, que ja ens acompanyaran la resta del camí. Cap a la dreta, junt a l'arcada, continuarem uns pocs metres fins assolir l’accés al barranc d'At, el qual remuntarem per a poder contemplar de ben a prop l’assut i una altra de les seues arcades restaurades.

Arc Carrícola
Arcà del Gatell
Biodivers Carrícola
"7 fanecades Winzip", o la pilota de parres més gran del món

Retornant a l'entrada del barranc continuarem cap a baix per un bonic meandre amb una gran pineda a la dreta; al poc travessarem un camí i ens aproparem a la cridanera arcada del barranc de l'Arcà, de quasi 15 metres d'alçada.

Aqüeducte de l'Arcà Biodivers Carrícola
Aqüeducte de l'Arcà i un parot de ferro del Biodivers

Arribarem per la part alta de l'aqüeducte, cosa que ens permetrà observar que encara està en funcionament. De fet, segons indica el cartell informatiu, totes aquestes infraestructures foren utilitzades fins els anys vuitanta, quan la implantació del reg per degoteig les va deixar en desús.

Aqüeducte Arcà Carrícola
Aqüeducte en funcionament de l'Arcà

A la dreta de l'aqüeducte es situa la font i bassa de l'Arcà,  amb unes tauletes d'obra on podem descansar. Passant junt elles accedirem a un camí que als 200 metres connectarà amb el camí que ens durà per la dreta fins Carrícola en només uns 10 minuts, fi del nostre recorregut.

Bosc Carrícola
Bosquet i escultura del Biodivers


Fonts i enllaços d’interès:

Carrícola
Biodivers Carrícola
Castell de Carrícola


Rutes relacionades:

El Benicadell per Atzeneta. La ruta dels nevaters de Carcaixent 
Penya Cadiella, a la recerca del castell del Cid
El Benicadell pel port d'Albaida

Comentaris

  1. No es pot explicar millor. Bonic recorregut...

    ResponElimina
  2. Unes rutetes senzilletes, però molt boniques. Ideals per anar amb xiquets, perque pots jugar amb ells a vore qui veu les escultures, què són...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic totalment d'acord. Molt recomanable amb xiquets.

      Elimina
    2. Si que teniu raó, ja era hora que fereu una per a xiquets, que entre Mondúvers i Serrelles ens teníeu a dues veles :D
      Apuntadeta per al diumenge, espere que l'oratge m'acompanye amb les fieres, jeje.

      Elimina
  3. Casualment fa un parell de setmanes vaig estar per ahi, una ruta molt senzilla i curiosa, molt curiosa. Algunes escultures són porqueries la veritat, però moltes altres són molt curioses, simpàtiques, diferents. La tia Figa, la font dels Unflats o l'ull criden molt l'atenció.
    Molt recomanable

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert, hi ha per a tots els gustos. A mí també hi han unes quantes que no em diuen res, però està be que hi haja varietat.

      Elimina
  4. pinta xulissim, gràcies. Paco

    ResponElimina
  5. M'ha agradat l'article però m'ha sorprès el ruc de la fotografia. Dins d'alguns anys serà un element més per a proporcionar una escultura com a recordatori d'un animal en procés d'extinció.
    Salutacions,

    ResponElimina
  6. No tenía ni idea d'estes rutes à Carrícola. Molt interesant per à passar un bon dia caminant en la familia. Ademés, molt propet tenim Otos en els seus rellotges de sol per lo que pot ser un día molt complet. Ja estic buscant en el calendari per à vore cuand anem.
    Salut i montanya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Otos té una ruta circular molt interessant que puja fins la pista forestal de la font Freda i el castell de Carbonera, molt recomanable

      Elimina
  7. Oscar, moltes gracies per donar-me a coneixer aquesta ruta. Vaig anar en la familia y ens va encantar. Els xiquets ho pasaren bomba ademés de la satisfacció de coneixer un troç de la nostra terra de la que mai havia sentit parlar. Molt, pero que molt interesant. Les meves felicitacions a vosaltres i al Ajuntament de Carrícola. Fan falta mes iniciatives com esta. Un abraç i un bon any montanyer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, m'alegre que t'agradara, en aquest cas el mèrit és de David. Salutacions!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".